Особливості схильності до розладів харчової поведінки серед підлітків, які дотримуються дієти поза призначенням лікаря

Show simple item record

dc.contributor.author Аврамчук, Олександр
dc.contributor.author Круц, Оксана
dc.date.accessioned 2020-06-24T09:36:14Z
dc.date.available 2020-06-24T09:36:14Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Аврамчук О., Круц О. Особливості схильності до розладів харчової поведінки серед підлітків, які дотримуються дієти поза призначенням лікаря / О. Аврамчук, О. Круц // Проблеми сучасної психології: збірник наукових праць Кам’янець-Подільського національного університету імені І. Огієнка, Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України. - №43. - 2019. - С. 9-32
dc.identifier.uri http://er.ucu.edu.ua/handle/1/2245
dc.description.abstract У статті розглянуто вплив дієти, яку використовують підлітки поза медичними показаннями, як засіб контролю за власною вагою, емоційним станом і для підтримання самооцінки. Здійснено аналіз досліджень за останні 10 років, проаналізовано й описано психосоціальні чинники схильності до формування розладів харчової поведінки серед підлітків. Із метою розв’язання поставлених завдань було сформовано вибірку досліджуваних: підлітки віком 12–14 років, які навчаються у школах м. Тернополя та м. Львова. На початку дослідження було отримано 347 анкет, до експериментальної групи увійшло 88. Обраним учасникам було запропоновано діагностичні матеріали, зокрема методику Eating Disorders Impairment Questionnaire – 3 та скринінгову шкалу на виявлення тривоги і депресії Hospital Anxiety and Depression Scale. За результатами роботи описано особливості схильності до розладів харчової поведінки серед підлітків, які дотримувалися дієти поза призначеннями лікаря. Отримані дані розкривають 5 аспектів схильності, ключовими серед яких є незадоволеність власним тілом і низька самооцінка. Установлено, що низька самооцінка загострює фіксацію на проблемних ділянках тіла, посилюючи прагнення до стрункості, а непродуктивне використання жорстких дієт чи обмежень кількості їжі дає відчуття контролю над емоціями та думками. Водночас указано, що тривога, яку відчувають щодо цього, впливає на схильність до міжособистісного відчуження. Зауважено, що депресивний стан і неконтрольоване переїдання можуть бути самостійними тригерами для дистресу компонентів ядра схильності, а модифікуючими чинниками, що підтримують розвиток порушень харчової поведінки, є страх дозрівання та перфекціонізм. Описані у статті матеріали дають підстави розглядати отримані результати як скринінгову модель схильності до розладів харчової поведінки, а на їх основі можуть бути запропоновані заходи, які доцільно використовувати для психоедукаційної роботи з підлітками uk
dc.language.iso uk uk
dc.rights CC0 1.0 Universal *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/ *
dc.subject підлітковий вік, розлади харчової поведінки, анорексія, булімія, дієта, депресія, тривога, перфекціонізм, самооцінка uk
dc.subject adolescence
dc.subject eating disorders
dc.subject anorexia
dc.subject bulimia
dc.subject diet
dc.subject depression
dc.subject anxiety
dc.subject perfectionism
dc.subject self-esteem
dc.title Особливості схильності до розладів харчової поведінки серед підлітків, які дотримуються дієти поза призначенням лікаря uk
dc.type Article uk
dc.status Опублікований і розповсюджений раніше uk
dc.subject.udc 159.972
dc.identifier.doi https://doi.org/10.32626/2227-6246.2019-43.9-32
dc.description.abstracten In the article, the impact of «diet» is considered that is used by adolescents outside medical prescription for controlling their weight, emotional state, and maintaining self-esteem. The researches for the last ten years are analyzed, the psychosocial factors of predisposition to the formation of disorders of eating behavior among adolescents are explained and described. In order to solve the problems, we have formed a sample of respondents: adolescents aged 12–14 years from Ternopil and Lviv schools. At the beginning of the study, 347 questionnaires were received, 88 of them were included in the experimental group. Participants were offered diagnostic materials, in particular: The Eating Disorder Impairment Questionnaire and the Hospital Anxiety and Depression Scale screening scale. According to the results of the work, we described five aspects of predisposition to eating disorders among adolescents. The key among them is body dissatisfaction and low self-esteem. It is established that low self-esteem intensifies fixation on the problem areas of the body by increasing the desire for harmony, and the unproductive use of rigid diets or restrictions in the amount of food gives a sense of control over emotions and thoughts. At the same time, it is indicated that the anxiety that is felt in this regard affects the propensity to interpersonal alienation. It is concluded that depression and uncontrolled overeating might act as independent triggers for the distress and modifying factors supporting the development of eating disorders is the fear of ripening and perfectionism. The materials described in the article provide grounds for considering the results as a screening model for an eating disorder, which may be proposed for use in psycho-educational work with adolescents. uk
dc.relation.source Проблеми сучасної психології: збірник наукових праць Кам’янець-Подільського національного університету імені І. Огієнка, Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України uk


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

CC0 1.0 Universal Except where otherwise noted, this item's license is described as CC0 1.0 Universal

Search


Browse

My Account